Ardania történelme - 1. rész

 2009.09.06. 11:52

"Sok esztendő szállt tova, mióta a Nagy Király egyesíté földjeinket. Megéltünk azóta számos királyt, néhány királynőt és megvívtunk egy-két háborút."

- Anfaithy Falsewordsworth
Ardania Legigazabb és Legrövidebb Történelemkönyve
21. kötet

 

Szemelvények az Ardania Modern Történelme című enciklopédia 23. kiadásából

 

8. fejezet: a Nagy dinasztia


A Nagy Királyok dinasztiája közel ötszáz esztendeje vette kezdetét.

Az elsőt közülük, kit ma Primusként emlegetünk pénzügyi katasztrófa, kétfrontos háború és a királyi udvar bajai fogadták. Elsőként leverte a boszorkánymesterek lázadását, majd leszámolt Mayhew és Lormidia királyaival. Jól meggondolt gazdasági lépéseinek hála a királyi kincstár se kongott többé az ürességtől. Béketörkevéseiért és Ardania egységesítéséért a történészek az Első Nagy Király titulust adományozták neki és így emlékszünk rá mind a mai napig.

Az őt követő uralkodó még figyelemre méltóbb tetteket vitt végbe. A megadási feltételekkel elégedetlen boszorkánymesterek két lázadásával is elbánt, továbbá kilenc feltörekvő király számításait húzta keresztbe. Ezen felül gyógymódot talált a "kardhas" nevű igen gyakori betegségre is. Történelmi szerepe vitathatatlan, őt Secundus néven tartjuk számon.

Máig nem bizonyított híresztelések szerint Secundus sötét praktikákhoz folyamodott életének és uralkodásának meghosszabbítása érdekében. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 108 esztendőn át ült a trónuson. Mikor végre meghalt, a trónon egyetlen őt túlélő rokona, ük-ük-unokája követte. Mivel a történészek Secundus leendő leszármazottjának már előre a Harmadik Nagy Király titulust adták, ezért reá így emlékezhetünk. Annak ellenére, hogy nő volt. Tertia - mert így hívták - a gyarapodás és békesség korát hozta el Ardania földjére.

Az ezt követő évek során Ardania összes uralkodója kötelességének érezte, hogy végrehajtson egy dicsőséges és hatalmas tettet. Na nem, mintha ez állt volna a szerződésükben, vagy ilyesmi, de a nép ezt várta el tőlük...

Címkék: történelem kézikönyv ardania

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfila · http://majesty2.blog.hu/ 2009.09.06. 13:33:26

Néhány megjegyzés, amit nem akartam beleírni a bejegyzésbe:

A részlet a játék kézikönyvéből való.
A fordítás távolról se szó szerinti, még annyira se, mint az intro felirata, egy-két részletet meg is változtattam (ügyelve természetesen arra, hogy ne érhessen a történelemhamisítás vádja :)).
Ha minden igaz még hét ilyen cikk fog kikerülni a kézikönyvből.
Ezzel a bejegyzéssel el is indítottam egy "ardania" nevű rovatot ahová a világleírással, történelemmel (ha úgy tetszik: lore-ral) kapcsolatos cikkek fognak bekerülni.
süti beállítások módosítása