Orosz demó - beszámoló

 2009.09.09. 20:13

Szerencsére problémák nélkül sikerült telepítenem az orosz nyelvű demót és a játék kezelése sem okozott komoly gondot (na persze hogy mikor mit fejlesztettem épp azt nem tudnám megmondani :) ). A Tovább mögött egy kis beszámolót olvashattok a játékól, ha valakinek bármilyen kérdése maradt nyugodtan tegye fel kommentként.

A telepítés maga nagyon egyszerű, rögtön az elején a felső gonbra kell nyomni, utána már csak egy szerződést kell elfogadni és megy is a játék a Program Files-ba.

A demóban két custom pálya található, a kampány és a multiplayer menüpontok nem érhetőek el.

Az első pálya egy tutorial. Rövid, egyszerű és minden lényeges dolgot elmond, sőt, videóbejátszások is segítik a boldogulást. Igazi kihívást ez a pálya nem jelent, csupán azért van, hogy azok is megtanulják kezelni a játékot, akik nem játszottak az első résszel. Ez a lehetőség nagyon hiányzott az első részből és manapság már annyira elszoktak az emberek az egyedi játékmenetű játékoktól, hogy szükség is van erre. Emlékszem, hogy a Demigod nevű játék fórumain mit összesírtak az emberek, mert nem tudtak rájönni, hogy mit kell csinálni a játékban.

A második pálya azonban már igazi kihívást jelent, persze elsősorban a nyelvi nehézségek miatt. Itt a feladatunk az, hogy 75 napig tartsunk ki az egyre erősödő szörnyhordák ellen.

A zene nagyszerű, bár a már eddig is hallott számokon kívül sajnos nem hallhatunk újat a demóban.

Az orosz egységhangok tetszetősek, karakteresek, reméljük, hogy az angol verzió hangjai is  hasonlóan színvonalasra fognak sikerülni.

A játék mozgás közben kellemesen néz ki. A grafikai színvonal egyértelműen nem 2009-es, már ami a technológiát illeti, ennek ellenére az összhatás szerintem rendben van és a varázslatok effektjei, az ogrék által elhajított hősök és az összedőlő épületek kifejezetten látványosak. Ennek köszönhetően a hivatalos gépigény nyugodtan elosztható kettővel. Az én gépem összességében a hivatalos ajánlott gépigény alatt van, mégis röccenés nélkül ment a játék akár ötszörös gyosításonn is mindent maximumra állítva. Az egyetlen dolog, ami nem igazán győzött meg az némelyik újonc hős (kiemelném a varázslót, aki úgy néz ki, mint valami tiroli hegymászó süvegben) kinézete, de minden megszerzett felszerelés meglátszódik rajtuk és 1-2 látogatás a kovácsnál nem csak a statjaikkal, hanem a kinézetükkel is csodát művel.

Térjünk most át a játékmenetre. A Majesty 2 itt domborít igazán. Gyakorlatilag megkapjuk a Majesty első részének játékmenetét egy csomó rendkívül ötletes és hasznos újítással nyakon öntve. Ezek közül kiemelnék néhányat.

Az első részben duplaklikkel lehetett zászlót elhelyezni. Először azt hittem, hogy ez a lehetőség kikerült a játékból, hisz itt a dupla kattintás kamera fókuszt idéz elő, de szerencsére tévedtem, a funkció jobb kattintással elérhető. Saját épületen/egységen természetesen defend flag helyeződik el, aminek a hasznosságát már most hangsúlyoznám, ugyanis némelyik épületünk sokkal kevésbé masszív, mint az első részben, így oda kell rájuk figyelni.

A fear flaget nem tudtam tesztelni, mert a pályán folyamatosan jött az ellenség, nem volt hová tenni, de a defend flag hasznossága vitathatatlan.

Nagyon örültem annak, hogy meg lehet adni a flagek kezdő értékét. Mindegyiket azonnal 100-ra tettem és nagyobb szörnyinvázió esetén csak jobbklikket nyomtam néhányra és máris ott teremtek a hőseim. A felderítés is így zajlott, de a folyamatos invázió miatt a hőseimnek kevésbé jutott ideje a felderítő zászlókra.

A party rendszert bevallom annyira nem próbálgattam. Egyszer csináltam egy csapatot, az fel is tűnt, hogy a csapatban levő monknak hála a csapattagok tényleg folyamatos healelésben részesültek, szóval ránézésre megfelelően együtt működnek a partytagok. Sajnos a funkcióhoz második szintű kocsma kell, amihez második szintű kastély, szóval nem lehet azonnal partyba szervezni a hőseinket.

A játék összes panelje szabadon mozgatható. Ez bármikor jól jöhet, de a partyformálásnál nagyon hasznos, ugyanis ha meghirdetjük, hogy kalandozócsapatot szeretnénk létrehozni meg kell várnunk, hogy az érdeklődő hősök eljöjjenek a kocsmába, addig viszont elhúzhatjuk a partyszervező ablakot oda, ahol nincs útban és ténykedhetünk tovább.

A játékban van pause (space vagy felül középen a gomb) és ami nagyon jó, hogy e közben is nézelődhetünk a térképen, sőt, néhány funkció is elérhető. Sajnos nem minden, nem igazán tanulmányoztam át, hogy mi, hisz a - gombbal egy pillanat alatt 0,2×esre lassíthatjuk a játékot :)

Extortolni (zsarolni, vagyis a tolvajok segítségével azonnal kiszedni minden házból az adót némi levonás fejében) most már nem a zsiványok guildjéből lehet, hanem helyet kapott a képesség a spell panelen (ide mindig az épp elérhető spelljeink kerülnek csak ki, hogy átláthatóbb legyen, bár így a sorrendjük nem fix ami egyeseket megzavarhat), így bármikor azonnal elérhető. Persze a funkció guildhez kötött és ki is kell fejleszteni 150 goldért.

A tooltipek nagyon informatívnak tűnnek annak ellenére, hogy nem értettem belőlük semmit. Egy adott épületben elérhető minden fejlesztés azonnal látható, az előfeltétel pedig mindig pirossal van feltüntetve.

Bizonyos épületek előkövetelményei között már nem csak a kastély szintje szerepel, például a törpök előfeltétele egy második szintű kovácsműhely.

Úgy vettem észre, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektettek a készítők arra, hogy az első résztől eltérően itt ne legyen az, hogy egy-egy küldetés elejét kell csak jól elkapni utána annyi pénz fog dőlni, hogy percek alatt meg is lesz minden fejlesztés. Itt rengeteg fejleszteni való van (guildenként akár öt is és minden guild három szintű, de a kovácsnál például összesen 18 fejlesztés érhető el a két szintemelésen kívül) és csak az első szintűek olcsók, hogy legyen mivel elindulni, utána viszont igen nagyot ugrik az áruk. Nekem a 75 napos misszió végére közel se volt meg minden fejlesztésem, ráadásul elfjeim és templomaim egyáltalán nem is voltak még.

A jobb felül helyet kapó karakterlista NAGYON hasznos. Sejtettem, hogy az lesz, de nem hittem volna, hogy ennyire. Azonnal látni lehet rajta, hogy melyik hős mit csinál éppen, oda lehet ugrani az adott hőshöz egy pillanat alatt, sőt, a varázslatokat ezen a panelen keresztül is el lehet sütni. Míg az első részben ha valahol a világ végén belefutott a hősünk valami rondaságba és őár ütéstól meghalt arra nem igazán tudtunk reagálni, itt most azonnal látjuk, hogy az egyik hősünk nagyon elkezd sebződni, gyorsan lelassítjuk a játékot (- gombbal lassítunk, + gombbal gyorsítunk) és már sütjük is rá a gyógyítást. A hősöket "gyártási" sorrendben láthatjuk itt, sajnos rendezkedésre nincs lehetőség, de talán nem is igazán szükséges. Lehetőség van arra is, hogy csak a partykat jelenítsük meg.

1-1 guildben 3 hős lakhat, a templomokban pedig 2. Ez a tény a jobb oldali panellel együtt sokkal "közelebb" hozza hozzánk a hőseinket. Kevesebb van belőlük és mindegyik minden pillanatban szem előtt van. Ehhez jön még a Lord rendszer (minden pályáról átmenthetünk a többire 1-1 hőst, akit el is nevezhetünk), ami tovább mélyítheti kapcsolatunkat hőseinkkel ezzel is tovább erősítve a játék RPG vonalát.

A varázstornyok most már nem úgy működnek, hogy lefednek valamilyen területet, hanem ha jól figyeltem meg (de ez sajnos nem biztos) akkor bárhová lőhetünk velük, ha nem állja valamilyen tereptárgy az utunkat. Erre azért nem vennék mérget, hogy így van, de úgy tűnt, mintha így lenne. Illetve azt se tudom megítélni, hogy ez jó avagy rossz újítás-e.

A hősök határozottan jobban vigyáznak magukra, mint az első részben. A pálya, amit kaptunk nem volt túl könnyűnek nevezhető, de így is nagyon kevés hősöm halt meg. A varázslók voltak halandóbbak kicsit (sajnos nem tudtam kitalálni, hogy melyik fejlesztés ad nekik valamilyen mágikus pajzsot, az az első részben is kötelező fejlesztés volt), illetve a harcosok bizonyultak néha túl vakmerőnek. Feltűnt, hogy most már nem csak a guildbe menekülnek be a kis HPjú hősök, hanem bármilyen közeli épületbe.

Ha mégis meghal egy hősünk akkor se kell pánikba esni, hisz most már a temetőből bármikor feltámaszthatjuk. Persze minél magasabb szintű a hős, annál drágább a feltámasztása. Ne felejtsünk el ügyelni arra, hogy a feltámasztott hősnek is lakóhelyre van szüksége. Ha egy hős lakóhely nélkül marad, akkor a jobb oldali kép mellé egy kis, törött házikó ikon kerül, bevonul a kastélyba és ott is marad amíg nem lesz lakóhelye.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van valami, amit kihagytam. Ezt kompenzálandó álljon itt még néhány screenshotom (lefele nyíllal léptetés, rákattintásra új ablakban megnyílik a kép és ott elérhető 1680×1050-es méretben).

 

Címkék: kép orosz demó gépigény játékmenet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása